Image
Top
Navigation

Cam02-Final-rev-landscape-02-final-copy

Location: Sydney, NSW

The Sydney Observatory had for many years hosted numerous events in a temporary marquee situated on the terrace north of the historic sandstone edifice.

This project was won in competition, and proposed a low-key, contextual resolution that drew upon two of the sites primary enduring values – the organic orthogonality of its built form and the consistent use of Sydney yellowblock sandstone as material of choice for its architecture.

The new buildings lines and edges are determined by existing datums, the meridian line and built alignments. The canopy is a tri-partite composition floating above a sandstone podium, to mesh with the texture of extant roof form and grain.

An existing sandstone store/amenity block is integrated under the canopy and re-made as a service Kitchen to the facility. New restrooms are located in a copper-tile clad, container-like unit floating along one side of the existing Courtyard.

CamMontage06-Final-revised-02-copy

CamMontage07-Final-ed02-rev-03-dr-copy

CamMontage08-Final-rev03-revised-flt-copy

CamMontage10-DSC_0236-ed03-copy

CamMontage11a-Final-ed03-revised-alt2-copy

observatory1

observatory2

observatory-sketch-3

001-N-S-SECTION-FINAL

001-WEST-ELEV-FINAL

002-SITE-PLAN-FLAT